Over

De Sibbergroeve. Een verborgen wereld onder een klein Nederlands dorpje.

De Sibbergroeve, gelegen in het zuidelijkst puntje van Nederland, behoort tot één van de grootste ondergrondse kalksteengroeves van Europa. Een ca. 1,80 à  2,00 meter dikke kalksteenlaag, die door z’n fysieke eigenschappen uitermate geschikt is als bouwsteen, heeft de mens sinds vele eeuwen in staat gesteld om onder meer prachtige streekeigen kastelen, boerderijen en kerken te realiseren.

Door middel van gesprekken met (oud)blokbrekers, voermannen en inwoners van het dorp Sibbe en omstreken wordt kennis vergaard over de sociaaleconomische rol, die de groeve vanaf het prille begin van haar ontstaan tot op heden in Zuid-Limburg en zelfs daarbuiten (heeft) vervuld. Echter, door het in rap tempo verdwijnen van bij de lokale bevolking aanwezige kennis met betrekking tot de kalksteendelving, wordt onderzoek in de groeve steeds belangrijker. De resultaten van al deze gesprekken en onderzoek in de Sibbergroeve zijn in de vorm van korte en bondige artikelen op deze website terug te vinden.

We wensen u veel leesplezier. Ga vanuit uw luie stoel zelf op ontdekking in de verborgen wereld die te vinden is onder een klein Nederlands dorpje!

Team Sibbergroeve.nl

  • Jac Diederen
  • Arnold de Haas
  • Alfons Molin
  • Kim Molin