Over

De Sibbergroeve. Een verborgen wereld onder een klein Nederlands dorpje.

De Sibbergroeve, gelegen in het zuidelijkst puntje van Nederland, behoort tot één van de grootste ondergrondse kalksteengroeves ter wereld. Een ca. 30 meter onder het oppervlak aanwezige kalksteenlaag, die door z’n fysieke eigenschappen uitermate geschikt is als bouwsteen, heeft de mens sinds vele eeuwen in staat gesteld om onder meer prachtige streekeigen kastelen, boerderijen en kerken te realiseren.

Door middel van onderzoek wordt kennis vergaard over de sociaaleconomische rol, die de groeve vanaf het prille begin van haar ontstaan tot op heden, in Zuid-Limburg en zelfs daarbuiten vervuld. Gesprekken met blokbrekers, voermannen en inwoners van het dorp Sibbe vormen hierbij een belangrijk onderdeel. Echter, door het in rap tempo verdwijnen van bij de lokale bevolking aanwezige kennis, wordt in situ onderzoek in de groeve steeds belangrijker. De resultaten van het onderzoek zijn in de vorm van korte en bondige artikelen op deze website terug te vinden.

We wensen u veel leesplezier. Ga vanuit uw luie stoel zelf op ontdekking in de verborgen wereld die te vinden is onder een klein Nederlands dorpje!

Team Sibbergroeve.nl

  • Jac Diederen
  • Arnold de Haas
  • Alfons Molin
  • Kim Molin